Wednesday, 29 September 2021

Jajat, Cancer NPC dan Chicken Chop

 Bismillah..

Malam ni sama macam malam tadi. Sejuk. Bau hujan membasahi bumi. Tenang. Cuma malam ni entah berapa kali la letrik ni nak trip. Dari petang tadi rasanya dah hampir 6 kali trip. Setiap kali letrik trip, menjeritlah anak-anak. Bukan sebab takut tapi sebab wifi padam. Aduhaii laa anak.

Malam ni cikyani nak cerita perihal adik bongsu kesayangan cikyani. Cikyani ni ada 5 beradik yang seibu dan sebapa. Dalam 5 beradik ni, no 3 sudah dijemput pulang Ilahi ( baca kisah arwah JJ di sini ). Tinggal la kami berempat, cikyani, Angah, Jijip dan Jajat.  Malam ni cik yani nak cerita tentang Jajat.


Jajat, Jijip, Mama, Cikyani, Angah

Beberapa bulan lepas, tiba-tiba Jajat mesej dalam group whatsapp famili beritahu yang dia ada ketumbuhan di leher. Agak besar dan lama. Badan dia pon ada naik gatal-gatal. Dia kata bila dia google, tu simptom kanser limfoma. Cikyani kata kat dia..bukan kot..Mama dan lain-lain minta dia pergi check hospital. Jajat ni isteri dia, Lina adalah seorang jururawat PPUM. Lina pon bawa la dia check di hospital. Jajat kena lalui beberapa prosedur. 

Beberapa minggu sebelum raya haji, Angah call cikyani menangis-nangis. Dia kata Lina dah dapat result Jajat tapi Jajat belum tahu.Lina nak tunggu doktor yang bagitau result Jajat. Kata Angah, Jajat menghidap sejenis kanser NPC. Sejenis kanser hidung yang sama dengan Dato Lee Chong Wei hidap tu. Ada seminggu untuk kami persiapkan diri sebelum Jajat  tahu keadaan dia. Mama pon belum tahu lagi. Cikyani, Angah dan Lina mula membuat pembacaan tentang penyakit Jajat ni. Melalui pembacaan, kanser ini tidak menyakitkan. Kebanyakan penghidap penyakit ini adalah kaum cina memandangkan kanser ini memang berasal dari China dan cuma yang ada genetik cina je yang berkemungkinan menghidap kanser ni. Atok kami, Dato Hj Jaafar Othman adalah anak kepada cina baba. Dari situlah genetik cina kami. Kadar kesembuhan untuk kanser NPC juga tinggi, lebih kurang 80% jika dirawat dengan betul. Lega kami. Cuma nya waktu itu kami tak tau kanser Jajat ni dah peringkat berapa. Makanya kami decide untuk tunggulah apa kata doktor pada Jajat minggu depan tu.

Hari yang ditunggu tiba. Jajat umumkan dalam grup famili, disahkan menghidap kanser NPC stage 2 selepas dia berjumpa doktor. Tapi dia kena jalani prosidur PETSCAN untuk tahu seberapa banyak kanser tersebut benar-benar berada dalam badan dia. Dengan bantuan sepupu kami, Ika yang bekerja di Jabatan  Radiologi PPUM, Jajat berjaya dapatkan tarikh PETSCAN agak cepat iaitu sehari selepas raya Haji. Selepas PETSCAN, cikyani cuba risik-risik keadaan Jajat dari Ika, tapi Ika seakan enggan cerita keadaan sebenar Jajat dan cuma berdoa semoga Jajat lekas sembuh. Cikyani masa tu rasa macam...takpelah..tak ready pula nak tau. Tunggu je la apa kata doktor.


Dua hari sebelum raya Haji, Jajat jumpa cikyani untuk urusan pengangkutan kambing qurban

Beberapa hari selepas itu, Jajat maklumkan,result PETSCAN menunjukkan kanser Jajat telah merebak ke nodes paru-paru dan doktor declare kansernya sudah di stage 4. Taktau la apa cikyani nak cakap. Nak sedih,  Jajat tak kasi sedih. Dia sendiri nampak sangat kuat. Masih bekerja macam biasa. Masih happy macam biasa. Jadi cikyani rasa tak wajar cikyani sedih. Jajat kuat demi mama, Lina dan anak-anaknya. Jadi kenapa cikyani pula nak bersedih hati kan? Kami adik beradik pakat takmau sedih- sedih dan remain strong demi Jajat.

Rezeki Jajat, rawatan untuk Jajat dipercepatkan kerana Lina seorang kakitangan hospital. Temujanji kemoterapi dan radioterapi telah disusun untuknya. Sementara nak tunggu rawatan kemoterapi tersebut, doktor nasihatkan Jajat untuk tidak bekerja berat. Tapi, sebagai seorang ketua keluarga, Jajat memang tak boleh duduk diam. Jajat telah memulakan peniagaan Chicken Chop dan Lamb Chop Frozen.

Sementara tunggu panggilan temujanji rawatan kemoterapi, Jajat memang pulun habis-habisan promote Chicken Chop dan Lamb Chop nya. Sebagai kakak yang acah-acah influencer ni, cikyani pon bantu Jajat promote produk dia. Memang diakui, produk dia memang sedap. Dengan ayam size L, fries, vege dan gravy dalam satu pack, produk Jajat memang diakui, berbaloi dengan harganya.


Menyelerakan sungguh set ni

Pada hari cikyani tulis cerita Jajat ni, Jajat telah pun jalani 3 cycle kemoterapi. Setiap satu cycle, 2 kali. Dan setiap kali kemo Jajat akan merasa lemah. Namun begitu, semangat dia tak pernah lemah. Selepas kemo,  Jajat akan berehat dua tiga hari kemudian sambung jualan Chicken Chop dan Lamb Chop frozennya.

Jadi kawan-kawan, cikyani nak mintak tolong kawan-kawan ni. Pertama sekali tolong doakan kesembuhan adik bongsu cikyani yang sorang ni. Keduanya, tolong support perniagaan kecil Jajat untuk tampung perbelanjaan rawatan dan keluarganya. Korang boleh tolong share artikel ni. Mana tau kalau ada kawan-kawan korang teringin nak makan chicken chop, boleh dia beli dari Jajat. Ni link terus ke whatsapp Jajat untuk order yea (Order chicken chop frozen )

Oh yea..Jajat juga ada buka ejen tau. Dan ayam  Jajat ni dah ada kat Melaka dengan (cikyani )sebagai ejen dan Perak, sepupu kami (Ahmad) sebagai ejen di sana.

Semoga kawan-kawan yang sudi baca cerita panjang lebar ni dan kongsi pula cerita ni mendapat rahmat Allah sentiasa. Nanti ada masa cikyani cerita lagi kisah adik bertuah sorang ni. Macamana dia hadapi kemoterapi, apa kesan pada dia..semua lah. InsyaAllah. Sementara tu, korang jangan lupa share tau artikel ni lepas baca. Link kat atas tu semua korang boleh tekan tau. Jaga diri semua.


Chicken chop frozen ni memang sedap dan berbaloi tau

Selepas rehat beberapa hari kesan kemoterapi terus sambung delivery chicken chop


Tuesday, 28 September 2021

Rahmat Allah

 Bismillah..

Lama betul cikyani tak update blog ni. Sejak 2018 kot? Sampai adsense pon error😂 

Haa...siap dah ada emoji lagi😆

Banyak sebenarnya nak cerita. Tapi kita start slow-slow. Yang mana pernah follow dan masih follow blog ni, terima kasih daun keladi cikyani ucapkan. 

Blog ni sebenarnya takde specific niche. Dia ikut je arus semasa apa yang jadi pada cikyani. Semenjak cik yani hilang dari radar tu memang banyak betul benda dah jadi. Bisnes suami kena sabotaj, jaga mak mentua yang sakit dan akhirnya meninggal dunia, pindah Melaka, bukak kedai makan, tutup kedai makan, bukak fitness studio, tutup fitness studio, downgrade lifestyle, duduk kampung, bertani, sambung belajar, beruban dan banyaklah turun naik kehidupan lagi. Semua tu cikyani hadap dengan mencari segala hikmah yang tersembunyi disebalik kejadian. Alhamdulillah. Nanti ada masa cikyani akan cuba cerita semua sebagai tauladan dan sempadan bersama.

Malam yang penuh rahmat ini, ditemani bunyi cengkerik, dengan bau tanah dan rumput yang masih kuyup akibat hujan lebat tadi, cikyani nak kongsi satu cerita yang jadi hari ini. Cerita yang sangat manis untuk dikenang pada masa depan. Mungkin boleh dicerita semula oleh anak-anak kepada cucu-cucu pula. Bukan lah cerita yang gempak cuma cerita tentang perasaan bahagia yang sukar digambarkan sampai terpaksa bukak balik blog dan tulis disini.

Sebenarnya sekarang ni cikyani sedang mengusahakan sedikit tanaman sayur. Dan kebetulan pula adik lelaki cikyani datang sini bawa mama, memang seronok lah cikyani. Masa mama dan adik lelaki cik yani nak balik semalam, cik yani ajaklah mama petik sayur untuk dikirim pada adik beradik mama yang jauh di sana tu. Cikyani ni memang lah..kalau orang datang Melaka ni ada je yang cik yani nak kirim buat mak-pak saudara kat sana. Walaupun seketul gula melaka. Tapi selalunya ada sekali buah kelapa yang cikwan kait sendiri. Hati cikyani ni dekat betul dengan mak-pak sedara semua. Maklumlah, mereka yang bantu mama besarkan kami 5 beradik ni sebab mama ibu tunggal kan.

Mama petik senndiri sawi hijau

Sayur hasil tuaian mama

Kita pack cantik-cantik untuk saudara-mara di Selangor sana

Sedih betul rasa saat berpisah dengan mama semalam. Taktau la bila lagi kami boleh berjumpa dalam keadaan pandemik ni. Dengan saudara -mara kat sana lagi laa lama tak jumpa.

Sebaik saja mama balik semalam, masuk lah oder sayur untuk pagi ini, 2 kg sawi hijau, 2 kg kangkung. Alhamdulillah syukur. Gembira bukan kepalang tau. Walaupun lepas kita tuai dan filter, kami cuma  boleh bagi 2kg sawi dengan 1.2kg kangkung je, pelanggan tetap setuju. 



Sayur untuk pelanggan pertama ladang sayur kita


Dalam perjalanan balik tu, masih lagi tersenyum, dapat pula mesej dari Pak Ajis, seorang pakcik  yang telah cik yani anggap seperti ayah sendiri. Besar jasa Pak Ajis dalam hidup ini. Banyak peranan ayah yang dia mainkan dalam hidup cikyani. Memang kalau nak digantikan dengan intan permata dalam dunia ini pon belum tentu dapat balas jasa Pak Ajis dan juga mak-pak saudara cikyani yang lain. Mesej Pak Ajis sarat nasihat seperti selalu. Sewaktu baca mesej ni, terasa betul macam cikyani masih anak kecil yang perlu dinasihati dan dibimbing. 

Terima kasih Pak Ajis

Sampai rumah terus masak untuk cikwan dan anak-anak kemudian terus attend kelas pukul 2-4petang.
Tiba-tiba dari dalam rumah nampak ada kereta berehenti depan pagar. Orang tu bukak dan masuk pagar sambil pegang barang. Sampai depan tangga, dia tanya "ini  Yani Tajuddin ke?" ye betul.
Rupa-rupanya kek mamasab yang lama dah teringin nak makan. Kiriman adik angkat yang jauh dimata tapi sentiasa dekat dhati, Si Aya namanya.

Lama dah perati kek ni..Alhamdulillah😋

Bertuah betul budak ni


Belum habis tersengih dapat kek, tiba-tiba masuk pula mesej dari adik. Dia hantar resit bank in, dari Cik Am katanya. Cik Am ni makcik cikyani yang jaga cikyani selama 3 tahun sewaktu cikyani sekolah di Kelantan dulu. Dan jasa Cik Am juga tiada bandingannya. Tak perlulah cikyani bagitau berapa amounnya tapi cukup untuk menggembirakan hati cikyani. 

Alhamdulillah 😍

Malam ni sewaktu hujan rahmat menyirami bumi, cikyani berasa syukur sangat pada Allah tuhan pemberi segala rezeki. Sedikit sangat sayur yang cikyani bagi semalam sampai Allah balas sebegini banyak. Maka nikmat Tuhan mana satu ingin kamu dustakan.

Orang putih kata simple gesture can makes people smiles. Haa gittew..Terima kasih semua yang telah terlibat dalam memori indah hari ini dan hari-hari sebelumnya. Semoga Allah terus rahmati kalian semua, kita semua.

Amiin.

Cikyani yang gembira.
































Thursday, 9 March 2017

GT MOBILE

Bismillah..

Sewaktu majlis pelancaran GT Dollar pada 16 Januari 2017 yang lalu, sebuah telefon pintar juga telah diperkenalkan. GT 888 merupakan sebuah telefon pintar dari Singapura. Cik yani berpeluang untuk menjadi antara mereka yang terawal untuk menggunakan telefon ini.



Sewaktu Cik yani membuka kotak GT Mobile ini cik yani merasa sungguh teruja dan tak sabar untuk menggunakan telefon pintar tersebut. Terutama sekali kerana skrin nya yang bersaiz 5.5 inci..sangat sesuai untuk Cik yani yang rabun ini :)

Kemudian tanpa berlengah lagi Cik yani cuba kamera nya. Perghhh...cantik betul rupa sotong goreng dan Chinese tea dari kamera ini. Sebagai seorang yang gemar mengambil makanan , Cik yani menjadi semakin teruja untuk menggunakan telefon pintar GT 888 ini.




Ada lagi satu ciri telefon pintar ini yang mengujakan cik yani. Sungguhpun GT 888 ini besar namun ia sungguh ringgan, cuma lebih kurang 160gram sahaja. Jadi tidak lah berat handbag cik yani nanti. Memorinya yang besar membolehkan Cik yani menyimpan lebih banyak gambar.
Bateri GT Mobile juga tahan lebih lama Dan ini memudahkan Cik yani yang banyak membuat kerja diluar pejabat.

Berikut Cik yani senaraikan spesifikasi GT Mobile yang telahpon berada dipasaran Malaysia :

Model : GT888
Color : metal grey/ silk white
Dimension : 158.9 x 77 x 88.6mm
Weight: 160g
Operating system : pre-install Android 5.1 Lollipop
CPU: 64 bit MTK MT6735P processor Quad core 1.0Hz CPU
GPU: Mali T720-Mp1 600Mhz
RAM: 2Gb/1Gb
ROM: 16gb
Display :5.5" 720x1280 pixels.
Battery: 2550mAh
Charger : Quick charger
Camera : Rear 8.0mp & front 5.0mp
Simkad : dual sim
Video: 1080P  2k, 4 k
Bluetooth: Bluetooth 4.0
WiFi : wifi 802.11a/b/g/n support dual band wifi
Material : Corning gorilla glass

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi www.gtdollar.com.my.

Tuesday, 7 March 2017

Pelancaran GT Dollar Malaysia

Bismillah..

Pada 16 Januari 2017 yang lepas, cik yani berkesempatan untuk hadir sama ke Majlis Pelancaran GT Dollar Malaysia. Majlis gilang gemilang tersebut telah diadakan di Sime Darby Convention Center, Bukit Kiara bersempena dengan persidangan Ekosistem Fin Tech Malaysia dan dirasmikan oleh YB Datuk Mas Ermieyati binti Shamsudin, Timbalan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan.


Cik yani rasa sungguh bertuah kerana dapat bersama Kira-kira 3000 pegawai kerajaan Serta peneraju industri IT Dan E-dagang yang menyokong pembangungan Ekosistem Dynamic Fin Tech dan memberi laluan untuk Smart Inovasi seperti GT Dollar dalam menjadikan Malaysia salah satu yang berpengaruh dalam sektor FinTech ini.


Dalam majlis tersebut, dua produk baru GT Dollar telah  diperkenalkan iaitu Aplikasi GT DOLLAR dan juga GT ROBOT iaitu sejenis robot pintar yang dinamakan  GT WONDER BOY. Cik yani sangat tertarik dengan keupayaan GT Wonder Boy berinteraksi seperti manusia. Ia berupaya menjawab soalan, mengenalpasti objek serta menari. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.gtrobots.com.





Aplikasi GT Dollar merupakan satu aplikasi yang memberi kemudahan untuk pengguna membeli belah atas talian dengan lebih mudah dan berpeluang untuk mendapatkan diskaun Serta rebat tunai. Aplikasi ini juga memberi peluang kepada peniaga untuk mempromosikankan perniagaan mereka. Peniaga Dan pelanggan boleh berhubung antara satu sama lain sewaktu sesi jual beli atas talian sedang berlangsung. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.gtdollar.com



Tak sabar cik yani nak tunggu produk terkini GT Dollar iaitu GT mobile dan GT Smart watch. Nantikan sama-sama yea

Monday, 6 March 2017

KISAH IMAM AHMAD, PENJUAL ROTI DAN ISTIGHFAR.

Suatu ketika Imam Ahmad bin Hanbal pergi bermusafir lalu apabila malam menjelma beliau singgah disebuah masjid dalam satu perkampungan bertujuan merehatkan badannya.
Namun penjaga masjid itu tidak mengenali Imam Ahmad. Penjaga masjid itu tidak membenarkan beliau berehat di masjid itu walaupun beberapa kali diminta dan dirayu oleh Imam Ahmad.
Imam Ahmad akur lalu beliau beredar dari masjid tersebut. Sampai di luar masjid Imam Ahmad bertembung dengan seorang penjual roti yg sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya.
Si penjual roti menegur Imam Ahmad dan mereka berbual seketika. Setelah mengetahui kisah Imam Ahmad tidak dibenarkan berehat di masjid, penjual roti itu lantas mengajak dan mempelawa Imam Ahmad untuk bermalam di rumahnya.
Sampai sahaja di rumah si penjual roti melayan Imam Ahmad selayaknya sebagai seorang tetamu. Dihidangnya makan dan minum dan berbual seketika tanpa dia mengetahui bahawa tetamunya itu seorang imam yg hebat iaitu Imam Ahmad bin Hanbal. Selepas itu si penjual roti menunjukkan tempat tidur utk Imam Ahmad berehat dan dia pun meminta diri kerana perlu menyiapkan rotinya yg akan dijual keesokan hari.
Imam Ahmad memerhatikan sahaja si penjual roti yg berhati mulia itu melaksanakan pekerjaannya dari awal hingga dia siap membakar rotinya. Suatu perkara yang menarik perhatian Imam Ahmad, sepanjang melakukan pekerjaan membuat roti itu si penjual roti tidak putus melafazkan istighfar di bibirnya. Sementara tangan si penjual roti ligat membuat kerja, bibirnya pula dibasahkan dengan istighfar tanpa henti dan tanpa jemu.
Lantas Imam Ahmad bertanya kepada si penjual roti:
"Aku melihat engkau melaksanakan pekerjaanmu sambil melafazkan istighfar tanpa henti. Apakah sudah lama engkau mengamalkan yang sedemikian? Apakah pula hasilnya yg engkau dapat?"
Jawab si penjual roti:
"Itulah amalanku (istighfar) telah sekian lama aku lakukan tanpa henti dan tanpa jemu."
"Dan faedah yg aku dapati daripada amalanku itu, tiada satu pun doa yg aku pohon kepada Allah melainkan akan diperkenankan oleh-NYA. Melainkan satu sahaja hajat dan doaku yg masih belum Allah berikan."
"Apakah hajatmu yg belum diperkenankan Allah itu?" tanya Imam Ahmad lagi.
Jawab si penjual roti:
"Aku sangat berhajat utk bertemu dengan imam yg hebat di zaman ini iaitu Imam Ahmad bin Hanbal."
Terkejut dan terkedu Imam Ahmad mendengar jawapan si penjual roti. Lantas beliau berkata:
"Rupanya ini semua perancangan Allah yg sgt hebat. Saya tidak dibenarkan berehat di masjid kerana untuk datang ke sini demi memenuhi doa dan permintaanmu."
"Apakah maksudmu wahai tetamu aku muliakan?" tanya si penjual roti dgn penuh kehairanan.
"Akulah Imam Ahmad bin Hanbal yg kau doa dan pohon pada Allah utk bertemu." jawab Imam Ahmad dengan linangan air mata.
Subhanallah...
Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud:
"Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada Allah), nescaya Allah menjadikan baginya pada setiap kesedihannya jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada kelapangan dan Allah akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka.”
(HR. Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

Friday, 25 November 2016

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Bismillah....


(Taaaarikkkk napasssss....lepassss...tenang hokkay...walaupon terlebih excited nak update ni)

23 November 2016 yang lalu mencatat sejarah pertama dalam hidup cik yani sebagai blogger! cik yani antara yang dijemput untuk siaran  "Media Sneak Peak" cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng untuk program " Blogger Movie Day Out". Happy nya tak terkata. Paling manis sekali sebab cik yani boleh bawa Cik Wan dan anak-anak sekali.

Double happy sebab masa kami tengok cerita Rock Bro di IOI City Mall aritu, ada ditunjukkan iklan tentang tayangan Upin Ipin Jeng Jeng Jeng  ini. Anak-anak menjerit-jerit minta kami bawa menonton cerita ini. Kami janji kalau mereka behave kami bawa.  Tapi tak sangka pula boleh bawa tengok awal..Tayangan media gittew :)

Pada hari tersebut, kami sampai awal... punyalaaa excited. Hehehe... Setelah dapatkan tiket dan goodie bag, kami bawa anak-anak makan sebab penganjur kata ada masa lagi 45 min sebelum bermula. Siap makan, anak-anak mintak pop corn. Pada mereka, wayang dan pop corn tak boleh dipisahkan :) Tapi cik wan kata kita masuk dulu..nanti daddy beli kemudian. Tapi tak sangka pulak..sewaktu kami nak masuk ke Hall 2 tempat tayangan tersebut di adakan, telah tersedia pop corn dan juga air untuk setiap orang... ulang tulis..setiap orang!! Hahaha...Selalunya satu pop corn share dua orang.


Sebaik saja kami ambil tempat, tiba-tiba masuk lah maskot Upin dan Ipin. Memang riang ria gembira anak-anak tengok upin ipin masuk. Upin Ipin bagi kuiz sikit dan hadiah sebelum keluar untuk memberi laluan tayangan dah nak bermula.


Tayangan bermula...

Cerita tentang Akish, dan anak-anak yatim Rumah Makmur. Fitrah anak-anak memang bermain dan gembira. Akish dan kawan-kawannya juga begitu. Sampaiiiiilah terjadi satu peristiwa yang melibatkan "abang jahat". Akish sedih.  Akish sangat meminati Upin Ipin dan percaya Upin Ipin boleh membantu mereka.

Hehe.... nak tau apa jadi dan adakah Upin Ipin akan bantu Akish dan kawan-kawannya?? Kena lah saksikan sendiri di 121 pawagam seluruh negara bermula 24 November 2016.

Nak tau tak apa komen cik wan? Cik wan ni jarang menonton wayang. Kalau dia tonton lepastu mesti ada komen-komen tentang cerita tersebut. So ini part of the komen dari cik wan :
" Upin Ipin kali ini menampilkan elemen berbeza dengan Upin Ipin sebelum ini. Membuatkan kanak-kanak terbawa perasaan dengan elemen sedih dan ceria..Bila bahagian sedih memang boleh menitiskan ait mata tapi kemudiannya ceria dan gembira semula. Saya bagi 5 bintang untuk cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng. Kali ini Upin Ipin memang banyak bermain dengan perasaan kanak-kanak dan seronok. Watak Akish banyak menghidupkan cerita ini. Memang sesuai untuk tontonan seisi keluarga"


Ha....teruja kan nak pergi tonton.. So, weekend dan cuti sekolah ni boleh la bawa anak-anak tonton Upin Ipin Jeng Jeng Jeng,,, Memang ada kelainannya.. Terutama watak-watak pelakon utama dan tambahan dalam cerita ini..Ehhh...lupa pula nak cerita... Pelakon Utama mestilah Upin Ipin kan..kemudian ada Puteri Balkis, ada Sara Ali, ada Gambit, ada Awie dan juga Remy Ishak..

Dah..dah...cepat pergi book tiket...kang penuh kanggggg :)

Layan gambar yeaaa 😍













Friday, 18 November 2016

Syabas Naim!!!

Bismillah,,

Dari semalam, Facebook dan Instagram cik yani tak putus-putus cerita tentang keputusan peperiksaan anak. Samada UPSR maupon periksa hujung tahun. Alhamdulillah..semua bangga dengan keputusan anak masing-masing. Sama lah dengan cik yani. cik yani puuunyaaalaaa bangga dengan Naim. Walaupon dia dapat no 24 out of 32 orang pelajar dalam kelas dia, tapi peningkatan peratusan dia naik mendadak. Dah tak ada C dah kat report kad dia. Semua A dan B sahaja. Dia ada lebih kurang 9 subjek.Peratusan dia dari 72% naik sehingga 80%. Huisshhh..no 24 dah 80 %..No 1 tu 100% agaknya kan..

Ok..kenapa kalini cik yani nak cerita tentang keputusan Naim?

Jengjengjenggggg..

Sebabnya..Wan Naim Idzhar ni budaknya saaaangatttlahhh aktif dan kreatif dalam bab "mengelat" segala arahan cik yani. Suka bermain. suka menyakat adik-adik dan kakak-kakak. Sampai pernahlah cik yani rasa give up sangat dengan dia. Sedih ooo bila ada rasa give up dengan anak-anak ni. Dia dahlah kecik lagik, baru 8 tahun kottt..dah nak rasa give-up. Memang tak patut!!!

Satu hari dalam pada sedang bersedih tu cik yani cuba renung semua kebaikan Naim. Cik yani lupakan semua kekurangan dia. Terserlah lah banyak benda baik tentang Naim. Naim tak pernah tinggi suara atau melawan bila cik yani marah dia. Naim rajin kemas rumah. Bilik dia sentiasa bersih. Naim pandai masak telor..sekurang-kurangnya masa cik yani demam haritu dia boleh bantu cik yani goreng telor untuk adik-adik dia. Tak ada lah adik-adik dia lapar. Naim banyak hafal surah-surah lazim. Naim tak tinggal solat. Dia rajin ke masjid untuk solat (walaupon agenda sebenarnya main dengan kawan, tapi dia akan solat laju-laju tinggalkan jemaah dulu baru main...ehhhh...jangan tengok keburukan dia).

Puas dengan senarai kebaikan dia, cik yani renung balik kekurangan diri ini sewaktu membesarkan dia. Naim dan adik-adik agak malang berbanding kakak-kakak mereka. Sewaktu kakak-kakak mula sekolah, cik yani surirumah sepenuh masa. Sentiasa bantu kakak-kakak dalam pelajaran. Sentiasa masakkan bekal untuk kakak-kakak. Balik sekolah je terus duduk rumah sampai malam. Petang masa untuk main. Tapi sewaktu Naim dan adik-adik baru nak kenal sekolah, cik yani dah mula kerja dengan cik wan. Sibuk sangat. Balik sekolah kena duduk pejabat sampai mama habis kerja. Lepas maghrib pergi makan. Sampai rumah dah malam. Penat sangat. Tak ada masa main kat luar..tak makan masakkan mama..tak buat homework dengan mama... Haishhhh...kesian anak-anak :(

Baru cik yani sedar. Bukan salah Naim. Memang salah cik yani. Jadi give-up on Naim memang tak patut sangat.

Cik yani mula panggil guru ajar mengaji di pejabat. Balik sekolah, sampai pejabat kena mandi dan mengaji. Hari jumaat balik awal, kena tusyen dengan cikgu matematik pula. Cik yani try my very best untuk sentiasa tengok pelajaran mereka.

Alhamdulillah... cik yani tak rasa Naim terlebih belajar sehingga pelajaran dia meningkat sebegitu rupa, Sebab dia memang tak lebih belajar pon. Main juga tak semakin kurang. Sama jee... Tapi yang cik yani perasan, hati dia semakin lembut sejak dia baca quran setiap hari.
Alhamdulillah.. Cik yani yakin itulah sebab keputusan periksa dia naik. Allah bantu dia sebab dia mengaji setiap hari sekarang :)

Alhamdulillah..

So kalau kita rasa nak give up dengan anak...let's check ourself and hubungan kita, anak dan Allah.. Nanti Allah bantu...mudah-mudahan




Naim dengan kakak dan sepupu dia.. (curi gambar dari FB sepupu cik yani ;P )