Thursday, 9 March 2017

GT MOBILE

Bismillah..

Sewaktu majlis pelancaran GT Dollar pada 16 Januari 2017 yang lalu, sebuah telefon pintar juga telah diperkenalkan. GT 888 merupakan sebuah telefon pintar dari Singapura. Cik yani berpeluang untuk menjadi antara mereka yang terawal untuk menggunakan telefon ini.



Sewaktu Cik yani membuka kotak GT Mobile ini cik yani merasa sungguh teruja dan tak sabar untuk menggunakan telefon pintar tersebut. Terutama sekali kerana skrin nya yang bersaiz 5.5 inci..sangat sesuai untuk Cik yani yang rabun ini :)

Kemudian tanpa berlengah lagi Cik yani cuba kamera nya. Perghhh...cantik betul rupa sotong goreng dan Chinese tea dari kamera ini. Sebagai seorang yang gemar mengambil makanan , Cik yani menjadi semakin teruja untuk menggunakan telefon pintar GT 888 ini.




Ada lagi satu ciri telefon pintar ini yang mengujakan cik yani. Sungguhpun GT 888 ini besar namun ia sungguh ringgan, cuma lebih kurang 160gram sahaja. Jadi tidak lah berat handbag cik yani nanti. Memorinya yang besar membolehkan Cik yani menyimpan lebih banyak gambar.
Bateri GT Mobile juga tahan lebih lama Dan ini memudahkan Cik yani yang banyak membuat kerja diluar pejabat.

Berikut Cik yani senaraikan spesifikasi GT Mobile yang telahpon berada dipasaran Malaysia :

Model : GT888
Color : metal grey/ silk white
Dimension : 158.9 x 77 x 88.6mm
Weight: 160g
Operating system : pre-install Android 5.1 Lollipop
CPU: 64 bit MTK MT6735P processor Quad core 1.0Hz CPU
GPU: Mali T720-Mp1 600Mhz
RAM: 2Gb/1Gb
ROM: 16gb
Display :5.5" 720x1280 pixels.
Battery: 2550mAh
Charger : Quick charger
Camera : Rear 8.0mp & front 5.0mp
Simkad : dual sim
Video: 1080P  2k, 4 k
Bluetooth: Bluetooth 4.0
WiFi : wifi 802.11a/b/g/n support dual band wifi
Material : Corning gorilla glass

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi www.gtdollar.com.my.

Monday, 6 March 2017

Pelancaran GT Dollar Malaysia

Bismillah..

Pada 16 Januari 2017 yang lepas, cik yani berkesempatan untuk hadir sama ke Majlis Pelancaran GT Dollar Malaysia. Majlis gilang gemilang tersebut telah diadakan di Sime Darby Convention Center, Bukit Kiara bersempena dengan persidangan Ekosistem Fin Tech Malaysia dan dirasmikan oleh YB Datuk Mas Ermieyati binti Shamsudin, Timbalan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan.


Cik yani rasa sungguh bertuah kerana dapat bersama Kira-kira 3000 pegawai kerajaan Serta peneraju industri IT Dan E-dagang yang menyokong pembangungan Ekosistem Dynamic Fin Tech dan memberi laluan untuk Smart Inovasi seperti GT Dollar dalam menjadikan Malaysia salah satu yang berpengaruh dalam sektor FinTech ini.


Dalam majlis tersebut, dua produk baru GT Dollar telah  diperkenalkan iaitu Aplikasi GT DOLLAR dan juga GT ROBOT iaitu sejenis robot pintar yang dinamakan  GT WONDER BOY. Cik yani sangat tertarik dengan keupayaan GT Wonder Boy berinteraksi seperti manusia. Ia berupaya menjawab soalan, mengenalpasti objek serta menari. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.gtrobots.com.





Aplikasi GT Dollar merupakan satu aplikasi yang memberi kemudahan untuk pengguna membeli belah atas talian dengan lebih mudah dan berpeluang untuk mendapatkan diskaun Serta rebat tunai. Aplikasi ini juga memberi peluang kepada peniaga untuk mempromosikankan perniagaan mereka. Peniaga Dan pelanggan boleh berhubung antara satu sama lain sewaktu sesi jual beli atas talian sedang berlangsung. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.gtdollar.com



Tak sabar cik yani nak tunggu produk terkini GT Dollar iaitu GT mobile dan GT Smart watch. Nantikan sama-sama yea

Sunday, 5 March 2017

KISAH IMAM AHMAD, PENJUAL ROTI DAN ISTIGHFAR.

Suatu ketika Imam Ahmad bin Hanbal pergi bermusafir lalu apabila malam menjelma beliau singgah disebuah masjid dalam satu perkampungan bertujuan merehatkan badannya.
Namun penjaga masjid itu tidak mengenali Imam Ahmad. Penjaga masjid itu tidak membenarkan beliau berehat di masjid itu walaupun beberapa kali diminta dan dirayu oleh Imam Ahmad.
Imam Ahmad akur lalu beliau beredar dari masjid tersebut. Sampai di luar masjid Imam Ahmad bertembung dengan seorang penjual roti yg sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya.
Si penjual roti menegur Imam Ahmad dan mereka berbual seketika. Setelah mengetahui kisah Imam Ahmad tidak dibenarkan berehat di masjid, penjual roti itu lantas mengajak dan mempelawa Imam Ahmad untuk bermalam di rumahnya.
Sampai sahaja di rumah si penjual roti melayan Imam Ahmad selayaknya sebagai seorang tetamu. Dihidangnya makan dan minum dan berbual seketika tanpa dia mengetahui bahawa tetamunya itu seorang imam yg hebat iaitu Imam Ahmad bin Hanbal. Selepas itu si penjual roti menunjukkan tempat tidur utk Imam Ahmad berehat dan dia pun meminta diri kerana perlu menyiapkan rotinya yg akan dijual keesokan hari.
Imam Ahmad memerhatikan sahaja si penjual roti yg berhati mulia itu melaksanakan pekerjaannya dari awal hingga dia siap membakar rotinya. Suatu perkara yang menarik perhatian Imam Ahmad, sepanjang melakukan pekerjaan membuat roti itu si penjual roti tidak putus melafazkan istighfar di bibirnya. Sementara tangan si penjual roti ligat membuat kerja, bibirnya pula dibasahkan dengan istighfar tanpa henti dan tanpa jemu.
Lantas Imam Ahmad bertanya kepada si penjual roti:
"Aku melihat engkau melaksanakan pekerjaanmu sambil melafazkan istighfar tanpa henti. Apakah sudah lama engkau mengamalkan yang sedemikian? Apakah pula hasilnya yg engkau dapat?"
Jawab si penjual roti:
"Itulah amalanku (istighfar) telah sekian lama aku lakukan tanpa henti dan tanpa jemu."
"Dan faedah yg aku dapati daripada amalanku itu, tiada satu pun doa yg aku pohon kepada Allah melainkan akan diperkenankan oleh-NYA. Melainkan satu sahaja hajat dan doaku yg masih belum Allah berikan."
"Apakah hajatmu yg belum diperkenankan Allah itu?" tanya Imam Ahmad lagi.
Jawab si penjual roti:
"Aku sangat berhajat utk bertemu dengan imam yg hebat di zaman ini iaitu Imam Ahmad bin Hanbal."
Terkejut dan terkedu Imam Ahmad mendengar jawapan si penjual roti. Lantas beliau berkata:
"Rupanya ini semua perancangan Allah yg sgt hebat. Saya tidak dibenarkan berehat di masjid kerana untuk datang ke sini demi memenuhi doa dan permintaanmu."
"Apakah maksudmu wahai tetamu aku muliakan?" tanya si penjual roti dgn penuh kehairanan.
"Akulah Imam Ahmad bin Hanbal yg kau doa dan pohon pada Allah utk bertemu." jawab Imam Ahmad dengan linangan air mata.
Subhanallah...
Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud:
"Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada Allah), nescaya Allah menjadikan baginya pada setiap kesedihannya jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada kelapangan dan Allah akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka.”
(HR. Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

Thursday, 24 November 2016

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Bismillah....


(Taaaarikkkk napasssss....lepassss...tenang hokkay...walaupon terlebih excited nak update ni)

23 November 2016 yang lalu mencatat sejarah pertama dalam hidup cik yani sebagai blogger! cik yani antara yang dijemput untuk siaran  "Media Sneak Peak" cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng untuk program " Blogger Movie Day Out". Happy nya tak terkata. Paling manis sekali sebab cik yani boleh bawa Cik Wan dan anak-anak sekali.

Double happy sebab masa kami tengok cerita Rock Bro di IOI City Mall aritu, ada ditunjukkan iklan tentang tayangan Upin Ipin Jeng Jeng Jeng  ini. Anak-anak menjerit-jerit minta kami bawa menonton cerita ini. Kami janji kalau mereka behave kami bawa.  Tapi tak sangka pula boleh bawa tengok awal..Tayangan media gittew :)

Pada hari tersebut, kami sampai awal... punyalaaa excited. Hehehe... Setelah dapatkan tiket dan goodie bag, kami bawa anak-anak makan sebab penganjur kata ada masa lagi 45 min sebelum bermula. Siap makan, anak-anak mintak pop corn. Pada mereka, wayang dan pop corn tak boleh dipisahkan :) Tapi cik wan kata kita masuk dulu..nanti daddy beli kemudian. Tapi tak sangka pulak..sewaktu kami nak masuk ke Hall 2 tempat tayangan tersebut di adakan, telah tersedia pop corn dan juga air untuk setiap orang... ulang tulis..setiap orang!! Hahaha...Selalunya satu pop corn share dua orang.


Sebaik saja kami ambil tempat, tiba-tiba masuk lah maskot Upin dan Ipin. Memang riang ria gembira anak-anak tengok upin ipin masuk. Upin Ipin bagi kuiz sikit dan hadiah sebelum keluar untuk memberi laluan tayangan dah nak bermula.


Tayangan bermula...

Cerita tentang Akish, dan anak-anak yatim Rumah Makmur. Fitrah anak-anak memang bermain dan gembira. Akish dan kawan-kawannya juga begitu. Sampaiiiiilah terjadi satu peristiwa yang melibatkan "abang jahat". Akish sedih.  Akish sangat meminati Upin Ipin dan percaya Upin Ipin boleh membantu mereka.

Hehe.... nak tau apa jadi dan adakah Upin Ipin akan bantu Akish dan kawan-kawannya?? Kena lah saksikan sendiri di 121 pawagam seluruh negara bermula 24 November 2016.

Nak tau tak apa komen cik wan? Cik wan ni jarang menonton wayang. Kalau dia tonton lepastu mesti ada komen-komen tentang cerita tersebut. So ini part of the komen dari cik wan :
" Upin Ipin kali ini menampilkan elemen berbeza dengan Upin Ipin sebelum ini. Membuatkan kanak-kanak terbawa perasaan dengan elemen sedih dan ceria..Bila bahagian sedih memang boleh menitiskan ait mata tapi kemudiannya ceria dan gembira semula. Saya bagi 5 bintang untuk cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng. Kali ini Upin Ipin memang banyak bermain dengan perasaan kanak-kanak dan seronok. Watak Akish banyak menghidupkan cerita ini. Memang sesuai untuk tontonan seisi keluarga"


Ha....teruja kan nak pergi tonton.. So, weekend dan cuti sekolah ni boleh la bawa anak-anak tonton Upin Ipin Jeng Jeng Jeng,,, Memang ada kelainannya.. Terutama watak-watak pelakon utama dan tambahan dalam cerita ini..Ehhh...lupa pula nak cerita... Pelakon Utama mestilah Upin Ipin kan..kemudian ada Puteri Balkis, ada Sara Ali, ada Gambit, ada Awie dan juga Remy Ishak..

Dah..dah...cepat pergi book tiket...kang penuh kanggggg :)

Layan gambar yeaaa 😍













Friday, 18 November 2016

Syabas Naim!!!

Bismillah,,

Dari semalam, Facebook dan Instagram cik yani tak putus-putus cerita tentang keputusan peperiksaan anak. Samada UPSR maupon periksa hujung tahun. Alhamdulillah..semua bangga dengan keputusan anak masing-masing. Sama lah dengan cik yani. cik yani puuunyaaalaaa bangga dengan Naim. Walaupon dia dapat no 24 out of 32 orang pelajar dalam kelas dia, tapi peningkatan peratusan dia naik mendadak. Dah tak ada C dah kat report kad dia. Semua A dan B sahaja. Dia ada lebih kurang 9 subjek.Peratusan dia dari 72% naik sehingga 80%. Huisshhh..no 24 dah 80 %..No 1 tu 100% agaknya kan..

Ok..kenapa kalini cik yani nak cerita tentang keputusan Naim?

Jengjengjenggggg..

Sebabnya..Wan Naim Idzhar ni budaknya saaaangatttlahhh aktif dan kreatif dalam bab "mengelat" segala arahan cik yani. Suka bermain. suka menyakat adik-adik dan kakak-kakak. Sampai pernahlah cik yani rasa give up sangat dengan dia. Sedih ooo bila ada rasa give up dengan anak-anak ni. Dia dahlah kecik lagik, baru 8 tahun kottt..dah nak rasa give-up. Memang tak patut!!!

Satu hari dalam pada sedang bersedih tu cik yani cuba renung semua kebaikan Naim. Cik yani lupakan semua kekurangan dia. Terserlah lah banyak benda baik tentang Naim. Naim tak pernah tinggi suara atau melawan bila cik yani marah dia. Naim rajin kemas rumah. Bilik dia sentiasa bersih. Naim pandai masak telor..sekurang-kurangnya masa cik yani demam haritu dia boleh bantu cik yani goreng telor untuk adik-adik dia. Tak ada lah adik-adik dia lapar. Naim banyak hafal surah-surah lazim. Naim tak tinggal solat. Dia rajin ke masjid untuk solat (walaupon agenda sebenarnya main dengan kawan, tapi dia akan solat laju-laju tinggalkan jemaah dulu baru main...ehhhh...jangan tengok keburukan dia).

Puas dengan senarai kebaikan dia, cik yani renung balik kekurangan diri ini sewaktu membesarkan dia. Naim dan adik-adik agak malang berbanding kakak-kakak mereka. Sewaktu kakak-kakak mula sekolah, cik yani surirumah sepenuh masa. Sentiasa bantu kakak-kakak dalam pelajaran. Sentiasa masakkan bekal untuk kakak-kakak. Balik sekolah je terus duduk rumah sampai malam. Petang masa untuk main. Tapi sewaktu Naim dan adik-adik baru nak kenal sekolah, cik yani dah mula kerja dengan cik wan. Sibuk sangat. Balik sekolah kena duduk pejabat sampai mama habis kerja. Lepas maghrib pergi makan. Sampai rumah dah malam. Penat sangat. Tak ada masa main kat luar..tak makan masakkan mama..tak buat homework dengan mama... Haishhhh...kesian anak-anak :(

Baru cik yani sedar. Bukan salah Naim. Memang salah cik yani. Jadi give-up on Naim memang tak patut sangat.

Cik yani mula panggil guru ajar mengaji di pejabat. Balik sekolah, sampai pejabat kena mandi dan mengaji. Hari jumaat balik awal, kena tusyen dengan cikgu matematik pula. Cik yani try my very best untuk sentiasa tengok pelajaran mereka.

Alhamdulillah... cik yani tak rasa Naim terlebih belajar sehingga pelajaran dia meningkat sebegitu rupa, Sebab dia memang tak lebih belajar pon. Main juga tak semakin kurang. Sama jee... Tapi yang cik yani perasan, hati dia semakin lembut sejak dia baca quran setiap hari.
Alhamdulillah.. Cik yani yakin itulah sebab keputusan periksa dia naik. Allah bantu dia sebab dia mengaji setiap hari sekarang :)

Alhamdulillah..

So kalau kita rasa nak give up dengan anak...let's check ourself and hubungan kita, anak dan Allah.. Nanti Allah bantu...mudah-mudahan




Naim dengan kakak dan sepupu dia.. (curi gambar dari FB sepupu cik yani ;P )

Thursday, 17 November 2016

Art Activity By Hobi

Bismillah..

"hobi" adalah satu tempat yang mana sekumpulan kanak-kanak berkumpul untuk melakukan kerja-kerja kreativiti bersama-sama. Ianya bukan sekolah dan juga bukan kelas untuk belajar. Cuma untuk beraktiviti bersama-sama.

"hobi" dipimpin sendiri oleh cik yani. Terdorong dengan rasa cintakan kanak-kanak serta kreativiti maka cik yani pon kumpulkan  komuniti cilik ini membentuk kumpulan yang cik yani namakan sebagai "hobi"

5 September 2016 yang lalu "hobi" telah pon memulakan aktiviti pertama selama 4 hari berturut-turut. Kumpulan pertama ini terdiri dari rakan-rakan sekolah anak-anak cik yani serta anak jiran cik yani. Aktiviti tersebut diadakan sempena cuti UPSR sekolah rendah.

Alhamdulillah..sambutannya agak luar jangkaan. Pada awalnya cik yani menghadkan cuma 6 orang satu kumpulan. Namun begitu kerana permintaan ibubapa cik yani akhirnya membuka ruang sehingga 11 orang sekelas.

Berikut adalah aktiviti yang kami jalankan sepanjang 4 hari tersebut :


Tarikh / Project :

5 Sept 16: stick art (my lovely chair)

6 Sept 16: stick art ( family frame)

7 Sept 16: paper art (my art board)

8 Sept 16: felt craft (key chain)


Memang seronok beraktiviti dengan komuniti cilik ini. Tak terasa masa berlalu. Insya Allah, di cuti sekolah akan datang cik yani akan sambung aktiviti di Hobi :)

Mereka bangga dengan hasil kerja mereka sendiri :)


Monday, 3 October 2016

Korea Fair

Bismillah..

Harini cik Yani nak cerita sesuatu yang luar biasa. Pasal Korea. Chewwahh.. empat lima tahun lepas pernah la verangan nak ke Korea kan.. Tapi..memang verangan je laaa.. Hahahaa..

Tahun ni sesuatu yang luar biasa telah berlaku. KOREA DATANG MALAYSIA kauuu!! Hahahaaa..

Sebenarnya di Hartamas Shopping Centre telah berlangsung KOREA FAIR dari 27 September 2016 sehingga 1 Oktober 2016. Bertemakan "Experience Korea", Korea Fair ini benar -benar membuatkan pengujung merasa seperti berada di Korea.

Sebenarnya karnival yang dirasmikan oleh Pengurus, Mr Alex Tan bersama dengan Tan Sri Datuk M Kayveas serta CEO Maryland Group, Mr Adam Leow adalah bertujuan untuk mempromosikan budaya, fesyen,  makanan dan gaya hidup orang Korea kepada masyarakat tempatan.

Kemuncak karnival ini adalah pertandingan Makan Samyang, megi pedas Korea yang menjadi kegilaan ramai masa kini. Fuhhh..dengar je dah berair hidung cik Yani ;)


Dalam pada itu,peminat kimchi boleh lah tengok demonstrasi buat kimchi. Balik nanti boleh buat sendiri ;)

Ada juga diperkenalkan permainan traditional Korea seperti Ddakji iaitu sejenis layang-layang Korea serta Tuho (main baling-baling lidi) kepada para pengunjung .

Haaa..kalau uols nak simpan stok makanan Korea banyak-banyak..haa..ini lah masanya.  Pelbagai jenis makanan Korea ada dijual disini. Pilih jee..




Fuhhh.. Berbaloi..takyah beli tiket ketebang :) Nak fefeling K Pop boleh lah selfie di Photo Booth yang disediakan. Memang Korea abes la rasanya. Memang ini lah tempatnya kalau betul-betul nak "Experience Korea"