Tuesday, 31 March 2015

Surirumah yang bekerja

Bismillah

Semalam cik yani rasa penat sangat.Awal pagi ambil kain baru sampai dari Kelantan (ehh..lupa nak bagitau bahawa cik yani dah jadik saudagar kain.kikikii). Belum sampai rumah, dapat lak whatsapp dari sepupu cik yani, atok nya meninggal dunia. Terus cik yani call mama, call cik wan sebab nak pergi melawat keluarga mereka.Sampai rumah sementara tunggu cik wan balik dari opis, cik yani cek stok kain, sambil kira, sambil ambil gambar, sambil bagi anak makan, sambil mandikan Idham, sambil..sambil...sambil...tiba-tiba cik wan sampai.Cik yani pon berlari naik siap.Sementara cik wan makan cik yani sambung ambil gambar kain utk update stok pada ejen-ejen kami.Cik wan abes makan cepat-cepat campak pinggan mangkuk dalam sinki,sapu lantai terus keluar.

Dalam kereta,ambil nafas sikit.Lepas tu borak-borak dengan cik wan tentang perancangan cawangan pejabat baru kami di Kedah.Tapi tangan dok sambil edit gambar (tu yg semalam ada gambar yang double coding). Peringatan!! Skill yang tinggi diperlukan untuk buat aksi ini supaya suami tak kecik hati sewaktu kita dengar cerita dia sambil edit gambar ;) Sesekali dengar jugak cikwan mengeluh tapi cepat-cepat cik yani pujuk dia.Almaklum ejen-ejen dah tunggu update gambar stok baru.Huhuhuuu..

Sampai di rumah sepupu kami tu cik yani terus duduk dengan makcik cik yani.Ini memang makcik dan pakcik yang rapat dengan cik yani.Mereka lah yang membela kami sewaktu kecil dulu. Almaklum, kami kan membesar tanpa bapa.Pak Ajis la tempat kami menumpang kasih. Jadi bila Pak Ajis kematian bapa pastilah cik yani nak berada disamping Pak Ajis kan.. Di sana cik yani langsung tak pegang handphone untuk update bisness atau reply mesej sampai Pak Ajis suruh whatsapp anak dia yang di Madinah.

Tengahari jenazah dibawa ke masjid untuk di solatkan.Cik yani dan cik wan pon pulang ke rumah.Sampai rumah terus siapkan lunch family (syukurrrrr belakang rumah ada restoren sedap dan murah). Setle anak makan, cik wan pon dah ke masjid untuk solat jumaat, cik yani cepat-cepat sambung ambil gambar kain.Macam biasa sambil tu reply le mesej-mesej yang patut. Sebelum cik wan ke pejabat semula dia sempat pesan," jangan lupa masuk opis petang ni".Aiyyakkkk!!! Baru ingat nak ponteng.Oh yeaa.... sekarang cik yani dah kerja.Kerja dengan cik wan.Jaga duit kompeni dia.

Masa tengah edit gambar mama pon sampai.Alamak..lupa!!Janji nak hantar mama pergi masjid besi, Putrajaya petang ni.Mama ada program dengan Dr Basit sampai ahad nanti.Cepat-cepat lari naik atas siap laju-laju. Masukkan anak dalam kereta terus hantar mama dengan kakak dia,ibu pergi masjid besi.Kemudian lari ke Bangi lak untuk masuk opis.Sampai Bangi hantar anak kat transit lepastu terus masuk opis.Masa tu dah pukul 5 petang. T___T Laju nyaa masa berlalu.

Masa hantar mama tadi mama dah pesan tolong balik awal.Mama nak minta tolong jaga anak adik sebab adik ipar tu kerja malam,adik pulak ke Pahang.Jadi kat opis ni buat keje macam tak cukup tanah.Asyik dok tengok jam.Start keja pukul 5, pukul 8 dah wajib ada kat rumah.Kalau tak lambat laa adik ipar tu sampai hospital tempat kerja dia (dia misi kat PPUM)

7.30 petang larik laju-laju ambik anak lak.Nasib baik sempat sampai rumah.Lalalalaaaa...rumah ai dah macam tadika dah yuuu...Gembira jee mereka.Maklumlah 9 kanak-kanak bertemu! Mama pesan ambik mama lepas isya.Ramai-ramai ni nak bawak pergi makan kang lambat lak ambik mama.Lalu bagi mereka makan kokokrunch dulu.Mama call terus masukkan 9 kanak-kanak ni ke dalam kereta dan pecut ke Putrajaya ambik mama dan ibu. Dalam perjalanan tu macam-macam lagu tadika dengar dari suara mereka.Si kecik Irsyad pon taknak kalah tau!

Lepas ambik mama,bawak mereka makan.Mama cakap... "tak cukup ramai kan anak kau,suka angkut anak orang ramai-ramai."Mbahahaaaa....pelaburan semua ni.Mana tau esok-esok cik yani tua takde orang nak jaga at least dalam ramai-ramai tu kot ada sorang yang kenang budi pon jadik laaa.. huhuuuu.Lepas makan, balik. Sampai rumah pukul 12.Kemas apa patut, tacap muka sikit terus lompat atas katil.Tak sempat kunci alarm mata dah pejam.zzzzzz

Penat tak baca? Huhuu...itu semua dalam sehari.Kebanyakan hari cik yani macam tu la.Seorang surirumah yang bekerja.Kat rumah ada kerja kat rumah,kat opis kerja kat opis.Meniaga lagi satu bab. Dulu masa awal-awal kerja lagik dasat.Pergi kerja bawak Irsyad dengan Idham.Yang lain semua dah sekolah. Banyak betul ragam budak berdua ni.Dengan kacau staff nya, tutup plag pc masa cik wan tengah guna,nak makan,nak susu,nak berak,nak tidor,nak iPad.Huishhh...stresss!!!

Dah la bangun awal pagi,masak bekal anak,kemas umah,jaga anak..kat opis pon kena beperang dengan anak.Memang kalau tak kental jiwa tu nangis ari-ari tau.Tapi sebab cik yani rok kann..so kool jee laa..Acah jee...mana ada kool. Terus jadik panas baran.

Last-last cik wan jumpa solusi.Naim dengan Inas dah tak payah fetch.Balik naik van.Terus ke transit. Masa cik yani nak masuk opis hantar Idham dengan Irsyad kat transit yang sama.Iman dengan Izzah memang dengan nenda dia,So kat opis cik yani dah boleh fokus. Cik yani mmasuk opis pukul 3.Pagi tu buat dulu kerja yang patut kat rumah.Tapi sekarang mudah lagi.3 kali seminggu ada partime maid datang kemas rumah.Barulaa nampak rupa rumah sikit.Hehehee...

Memang penat.Jadi surirumah yang bekerja sambil meniaga ni.Tapi insya Allah berbaloi. Next entry boleh cerita kenapa berbaloi lak kan..sekarang cik yani nak siap-siap balik rumah lak.See ya!!

budak ni laa yang selalu buat cik yani membakar lemak tanpa senaman!!

ni aksi manja dia kacau meja cik yani...grrrrrr







No comments:

Post a Comment