Thursday, 25 April 2013

Bangun Awal

Bismillah...

Semua sedia maklum kannn anak cik yani ada 5 orang..yang sulung darjah 2,kemudian darjah 1, 5 tahun, 4 tahun dan 2 tahun.Insya Allah bulan 7 nanti akan ada yang keenam.Alhamdulillah...orang kata zuriat ramai ni rezeki kan..Yesss... i take it as "memang yea pon anak ramai ni rezeki pon besar"! Tapi apa yang orang anak tak ramai tak nampak adalah.. SEBENARNYA ANAK RAMAI NI DUGAAN DARI ALLAH.. samada kita berjaya memegang amanah Allah ini maupon tidak. Setiap hari cik yani dok mikirkan hal ini.Takut jugak laa kalau cik yani gagal kann...maklumlah zaman sekarang ni cabaran mendidik anak ni tak sama macam zaman mama cik yani dulu. Kalau dulu mama jeling je cik yani dah kecut-kecut perut terus berhenti buat salah tapi zaman sekarang ni kalau jeling sampai terkeluar anak mata pon belum tentu anak-anak faham..lebih sadis lagik bila tegur kalau tak kena cara dan timing mau terkeluar anak tekak baru anak-anak sentap.

Masalah utama cik yani dari muuulaaa anak sulung cik yani mula bersekolah adalah MEREKA SUSAH BANGUN PAGI!!Adoiyaiii... macam-macam cara dah cik yani buat nak kasik mereka mudah bangun pagi. Malam memang cik yani akan pastikan paling lambat tidor jam 10 malam.Nak tidor baca doa dan pesan suruh niat nak bangun awal.Bertahun-tahun (dari Iman umur 5 tahun) cik yani cuba tapi asyik fail jeekk...

So cik yani dan cik wan pon post-portem nak carik punca apakah punca kegagalan usaha membangunkan mereka di waktu pagi.Ada beberapa sebab yang kami pernah keluarkan secara unofficial.Antaranya :

                 1. Rumah lama kami agak panas waktu malam walaupon ada kipas tapi kepanasan tuh buat anak        
                     tidor tak lena?? (yeke ni?)
                 2. Anak tidor dalam keadaan terlalu kenyang?? (ni baru jer terpikir recently)
                 3. Tidor belum cukup awal?Dah masuk awal tapi dorang tak tidor awal??
                 4. Mak bapak tak bangun lebih awal??

Bila dah keluar sebab-sebab cenggitu (rasanya ada lagik tapi tak ingat) maka kami pon try-and-error laa macam-macam cara.. Tapi biasalaa.. belum berapa berjaya until last Monday cik wan jumpa satu formula best.. hehehe...

Isnin tuh cik wan bangun lebih awal dari biasa..selalunya kami bangun jam 6.30pagi tapi pagi tuh cik wan bangun jam 5.30pagi,mandi siap-siap tunggu azan Subuh terus ke masjid.Balik masjid jam 6.20 pagi terus dia kejut anak-anak.Dengan lembut dia cakap.. "siapa yang bangun awal pagini daddy akan bagi extra RM1 untuk duit belanja harini" Ayat tuh berjaya membuatkan Iman terus bangun.. Kemudian diikuti oleh Naim dan Izzah. Hari kedua Naim pulak berjaya bangun pertama.. Dan hari ketiga Iman merampas tahta semula..

Tapi kami ada masalah lain pula.. dah bangun awal tapi semua taknak kemas bilik.Jadi hari ketiga syarat ditambah..siapa bangun ketiga (sebab lumba antara 3 orang) kena kemas bilik tidor dan tak dapat duit. Dan hari ketiga Izzah kalah lagi jadi terpaksa kemas bilik.Masam jee muka Izzah. Lalu pagi tadi Naim bangun seawal daddy-nya bangun dan ikut ke masjid, Iman dan Izzah bangun serentak.Alamak... macamana nak indicate pemenang dan pengalah??Pantas jek idea keluar.. Ok... semua menang..dapat extra RM1 tapi siapa kemas bilik dapat extra 50sen..Dengan sukarela Iman dan Izzah kemas bilik sama-sama... Selesai masalah!!

Hm... mesti ramai yang pikir kami merasuah anak dengan RM kan?? Kami pon cerdik jugak.. heheheheee.. Sebelum ada "pertandingan bangun awal" ni duit belanja anak RM2 sehari tapi syaratnya kena bawak balik balance untuk masuk dalam 2 tabung-Palestin dan peribadi.Minimum 40sen. Tapi bila ada hadiah kemenangan ni syarat duit tabung dinaikkan..RM1 hadiah kemenangan mesti di bawa pulang untuk tabung dan balance duit belanja tetap kena bawak balik.Tadi hadiah bonus 50sen terus dimasuk tabung peribadi mereka.Setakat ni Iman yang dah menang 3 kali berjaya bawak balik balance duit belanja RM2 setiap hari...RM1 dimasukkan ke tabung Palestin dan RM1 dimasukkan ketabung peribadi.. Alhamdulillah... Ok kan??

Harap-harap cara nih berjaya sampai bila-bila... Cuma cik yani dan cik wan kena melabur lebih laa sikit.. Tapi kalau berbaloi apa salahnyaa kann??

My heart and soul :)





No comments:

Post a Comment