Friday, 18 November 2016

Syabas Naim!!!

Bismillah,,

Dari semalam, Facebook dan Instagram cik yani tak putus-putus cerita tentang keputusan peperiksaan anak. Samada UPSR maupon periksa hujung tahun. Alhamdulillah..semua bangga dengan keputusan anak masing-masing. Sama lah dengan cik yani. cik yani puuunyaaalaaa bangga dengan Naim. Walaupon dia dapat no 24 out of 32 orang pelajar dalam kelas dia, tapi peningkatan peratusan dia naik mendadak. Dah tak ada C dah kat report kad dia. Semua A dan B sahaja. Dia ada lebih kurang 9 subjek.Peratusan dia dari 72% naik sehingga 80%. Huisshhh..no 24 dah 80 %..No 1 tu 100% agaknya kan..

Ok..kenapa kalini cik yani nak cerita tentang keputusan Naim?

Jengjengjenggggg..

Sebabnya..Wan Naim Idzhar ni budaknya saaaangatttlahhh aktif dan kreatif dalam bab "mengelat" segala arahan cik yani. Suka bermain. suka menyakat adik-adik dan kakak-kakak. Sampai pernahlah cik yani rasa give up sangat dengan dia. Sedih ooo bila ada rasa give up dengan anak-anak ni. Dia dahlah kecik lagik, baru 8 tahun kottt..dah nak rasa give-up. Memang tak patut!!!

Satu hari dalam pada sedang bersedih tu cik yani cuba renung semua kebaikan Naim. Cik yani lupakan semua kekurangan dia. Terserlah lah banyak benda baik tentang Naim. Naim tak pernah tinggi suara atau melawan bila cik yani marah dia. Naim rajin kemas rumah. Bilik dia sentiasa bersih. Naim pandai masak telor..sekurang-kurangnya masa cik yani demam haritu dia boleh bantu cik yani goreng telor untuk adik-adik dia. Tak ada lah adik-adik dia lapar. Naim banyak hafal surah-surah lazim. Naim tak tinggal solat. Dia rajin ke masjid untuk solat (walaupon agenda sebenarnya main dengan kawan, tapi dia akan solat laju-laju tinggalkan jemaah dulu baru main...ehhhh...jangan tengok keburukan dia).

Puas dengan senarai kebaikan dia, cik yani renung balik kekurangan diri ini sewaktu membesarkan dia. Naim dan adik-adik agak malang berbanding kakak-kakak mereka. Sewaktu kakak-kakak mula sekolah, cik yani surirumah sepenuh masa. Sentiasa bantu kakak-kakak dalam pelajaran. Sentiasa masakkan bekal untuk kakak-kakak. Balik sekolah je terus duduk rumah sampai malam. Petang masa untuk main. Tapi sewaktu Naim dan adik-adik baru nak kenal sekolah, cik yani dah mula kerja dengan cik wan. Sibuk sangat. Balik sekolah kena duduk pejabat sampai mama habis kerja. Lepas maghrib pergi makan. Sampai rumah dah malam. Penat sangat. Tak ada masa main kat luar..tak makan masakkan mama..tak buat homework dengan mama... Haishhhh...kesian anak-anak :(

Baru cik yani sedar. Bukan salah Naim. Memang salah cik yani. Jadi give-up on Naim memang tak patut sangat.

Cik yani mula panggil guru ajar mengaji di pejabat. Balik sekolah, sampai pejabat kena mandi dan mengaji. Hari jumaat balik awal, kena tusyen dengan cikgu matematik pula. Cik yani try my very best untuk sentiasa tengok pelajaran mereka.

Alhamdulillah... cik yani tak rasa Naim terlebih belajar sehingga pelajaran dia meningkat sebegitu rupa, Sebab dia memang tak lebih belajar pon. Main juga tak semakin kurang. Sama jee... Tapi yang cik yani perasan, hati dia semakin lembut sejak dia baca quran setiap hari.
Alhamdulillah.. Cik yani yakin itulah sebab keputusan periksa dia naik. Allah bantu dia sebab dia mengaji setiap hari sekarang :)

Alhamdulillah..

So kalau kita rasa nak give up dengan anak...let's check ourself and hubungan kita, anak dan Allah.. Nanti Allah bantu...mudah-mudahan




Naim dengan kakak dan sepupu dia.. (curi gambar dari FB sepupu cik yani ;P )

15 comments:

  1. It is good to educate children in moral. It really helps in their education.

    ReplyDelete
  2. Congrats on your son's good results. Some children take longer to mature and they then really bloom.

    ReplyDelete
  3. Kids will be kids and each one of them will be special. Some kids are late bloomers.

    ReplyDelete
  4. Congrats on Naim's UPSR results! I'm sure he did his best

    ReplyDelete
  5. Congrats! Bukan senang nak didik anak supaya IQ dan EQ dua2 tinggi. Well done, Mom.

    ReplyDelete
  6. Congrats on his UPSR results! He did his best and it's a good result :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdullilah. Anak-anak punya perangai terbentuk dari hasil macam mana kita bentukkan mereka. Have a happy motherhood Kak Yani, from Yani :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai yani. Betul tu..cabaran mendidik anak :)

      Delete
  8. Hello. Happy family pic. Don't understand your article but seeing so many congratz so I guess ur child did well for school. Congrats too!

    ReplyDelete
  9. It's a good way to educate our kids this way. Not to always look at their flaws and forcing them into something there are not interested.

    ReplyDelete
  10. Love how you encourage your kids! Never always see their error but continue encourage and be a good example to them =D

    ReplyDelete
  11. tahniah kak dalam mendidik anak-anak. proud of you!

    www.neezalife.com

    ReplyDelete