Sunday, 3 April 2016

Kawan Baik Saya

Bismillah

Post cik yani hari ni persis karangan zaman sekolah dahulu :)
"Kawan Baik Saya"
Macamana nak mula ni yea.. Erm..Ermm...ok macam ni... 

Beberapa minggu lepas cik yani mengalami satu mimpi yang sangat mengerikan. Mungkin mimpi itu terjadi rentetan peristiwa yang berlaku pada siang harinya. Hari itu cik yani rasa sangat penat. Kebetulan malam itu pulak ada terjadi sedikit salah faham dengan seorang saudara sampai berlaku ungkit mengungkit yang sangat menyakitkan hati cik yani. Jadi malam itu cik yani tidur dengan perasaan marah bercampur sedih sehingga terjadilah mimpi tersebut.

Dalam mimpi cik yani...

"Kawan cik yani, Peeja jumpa cik yani, katanya dia dah tak mau lagi berkawan dengan cik yani. Katanya cik yani jahat. Runtun sungguh hati cik yani. Sedih sungguh . Dia lah satu-satunya kawan yang sangat memahami cik yani selepas pemergian arwah Suhana. Kerana terlalu sedih, cik yani berlari ke kubur arwah Suhana dan mengadu disitu. Tersedu sedan cik yani menangis kesedihan.."

Jam 4 pagi cik yani tersedar dan masih ada sisa sedu sedan itu. Mimpi itu sungguh real dan ngeri. Ngeri sebab kehilangan seorang rakan tempat cik yani berkongsi banyak kisah.

 Petang esok nya cik yani pon mesej Peeja menceritakan hal mimpi itu. Katanya "insyaAllah perkara tersebut takkan berlaku" Leegaa betul hati cik yani. Untuk memastikan memang Peeja takkan tinggalkan cik yani, maka kami pon set time untuk next dating makan kami di Zawara ;)


Baiklahh...
Tadi cik yani menonton iklan Milo di youtube tentang bagaimana Rekha yang hampir berputus asa dengan sukan gimnas nya tapi Yasmin datang membawa aura positif dan memberi sokongan pada Rekha hingga akhirnya Rekha berjaya. Ucapan Rekha sewaktu menerima pingat kemenangannya sangat simple tapi padat. Katanya " Percayalah dengan orang yang mempercayai kita".

Untuk bergaul dengan rakan-rakan yang kita rasa jaaauuuuh lebih maju dari kita bukan sesuatu yang mudah. Arwah Suhana banyak membantu cik yani dari segi itu. Dia sangat percayakan cik yani dan kerana kepercayaannya lah cik yani yakin cik yani mampu bersaing dengan mereka2 yang lain. Tetapi kekadang rasa rendah diri itu membuatkan cik yani lupa yang sebenarnya ramai rakan yang baik di sekeliling cik yani. Contohnya, Peeja. Kami berada di sekolah rendah yang sama dan berada dalam satu unit pancaragam yang sama. Dan sebenarnya kami juga rapat sejak sekolah rendah. Kemudian sewaktu tingkatan empat kami bertemu kembali di sekolah menengah. Walaupon berlainan kelas tapi Peeja selalu datang kelas cik yani bersama seorang lagi senior kami, Zafrina. Mereka berdua pengawas. Dan mereka juga sangat baik. Tamat SPM kami terputus hubungan. Sehinggalah Allah menemukan kami semula di Facebook. Fast foward, kami menjadi semakin rapat. Kematian arwah Suhana menjadikan kami lebih menghargai satu sama lain.

Seperkara yang cik yani sukakan tentang Peeja, dia sangat sama dengan cik yani dalam banyak segi (terutamanya makan). Lahir dalam keluarga yang senang dan berpendidikan, keluarganya sangat humble dan layan cik yani sangat baik. Bila kami bercakap banyak kali terkeluar perkara yang sama. Dan setiap kali itulah Peeja akan cakap " Great minds think alike" :) Peeja juga sangat memahami kalau ada sesuatu megganggu pemikiran cik yani. (Nyah...kau baca kan? Jom makan)

Selain Peeja, ada juga beberapa rakan dan jiran yang sangat baik .Tapi hari ini cik yani cerita tentang Peeja sebab malam tu cik yani mimpikan dia. Hehehee...Cik yani nak ucapkan terima kasih kerana sudi menjadi rakan dan jiran yang baik. Cik yani sayang u ollss :)

Oklah..Dah Zuhur... Ingat, "Percayalah dengan orang yang mempercayai kita"


Inilah dia orang yang disebut2 tu.. Puan Peeja atau Puan Fareeza binti Fadzil

3 comments:

  1. *sambil mengesat ngesat air mata keharuan*
    ...nyah esok detim jomm!

    ReplyDelete
  2. *sambil mengesat ngesat air mata keharuan*
    ...nyah esok detim jomm!

    ReplyDelete