Thursday, 19 November 2015

Surat untuk Nurin Iman

19 November 2015

Buat anak mama yang dikasihi,

Nurin Iman Fatinah

Kakak,

hari ini genaplah usia kakak 10 tahun. Alhamdulillah. Dah 10 tahun Allah pinjamkan kakak pada mama.Dan mama berharap Allah terus pinjamkan kakak pada mama sampai mama tutup mata nanti.

Kakak,

10 tahun dulu masa mula-mula mama ambil kakak dari ibu kakak, hati mama sungguh terharu dan gembira. Mama gembira sangat dengan hadiah dari Allah, iaitu kakak. Mama berazam nak besarkan kakak sehingga kakak jadi insan sempurna. Kakak merupakan permata yang sangat bernilai buat mama. Walaupon lepas kakak lahir, Allah terus bagi adik yang ramai tapi kakak tetap permata hati mama dan daddy. Kasih sayang mama dan daddy pada kakak takkan ada galang ganti. Harapan mama dan daddy pada kakak sangat tinggi. Tapi apa yang penting, mama dan daddy sangat berharap supaya kakak menjadi anak yang solehah dan bertanggungjawab serta kakak yang mengasihi adik-adik supaya bila mama dan daddy tak ada nanti kakak boleh jadi pengganti kami.

Kakak,

Mama dan daddy doakan semua yang baik-baik untuk kakak.Ingatlah pesan mama.Kurangkan merajuk. Jadilah anak yang baik,kejarlah syurga Allah. Jadikan syurga Allah itu matlamat utama dalam hidup.Rajin solat dan mengaji.Banyakkan solat sunat. Doa anak yang soleh je boleh membantu ibubapa di akhirat nanti. Maka, jadilah anak yang soleh sebab mama dan daddy sangat mengharapkan bantuan doa kakak dan adik-adik.



Selamat hari lahir anak kesayangan mama. Mama dan daddy sayang kakak 


Tuesday, 17 November 2015

Terharu

Bismillah

Hari Ahad lepas sekolah Iman dan Izzah buat hari Ihtifal. Cik yani dan cik wan dijemput sama kerana kedua-dua mereka akan naik pentas ambik anugerah sebab dapat nombor 2 dalam kelas masing-masing. Masa tu perasaan cik yani.. Ya Allah..gembira, terharu,sedih,malu semua ada. Hahahaa..lebih-lebih kan??

Gini.. sebenarnya, tahun ni cik yani banyak abaikan mereka. Sibuk dok tolong cik wan kerja..Ke hulu ke hilir.. Budak dua orang ni banyak terabai.Mereka pula bersekolah di Puchong, lagi la kurang masa dengan cik yani.Cik yani balik kerja lewat malam baru jumpa mereka. Memang rasa bersalah jangan cakap laa... Huhuu..

Minggu-minggu akhir mereka nak exam barulah cik yani ada masa nak duduk buat ulangkaji dengan mereka. Memang cik yani nampak banyak kelemahan mereka..terutama tang "careless mistake" tu. Cik yani memang terkilan betul sebab tak tengok pelajaran mereka dari awal lagi. Mereka memang boleh buat cuma selalu cuai. Cik yani memang geram la masa tu. Lalu cik yani bagi ugutan sikit.. " Better score atau kawin dengan bangla".

Takut dengan ugutan cik yani, mereka bersungguh-sungguh buat ulangkaji pada minggu akhir tu. Masa tu cik yani memang serah pada Allah je la.. Tak berenti doa cik yani kirim buat mereka. Memang dah berserah je la..Sapa suruh abaikan pelajaran anak-anak kan??? Padan muka aku!! Hahahahaa

Jadi, bila mereka berjaya buktikan mereka boleh skor...perghh..perasaan cik yani memang bercampur baur.Terkejut. Tak sangka sangat. Masa tu rasa malunya pada Allah.. Sudi juga Allah bantu anak-anak cik yani walaupon cik yani ni alpa.. huhuhuuuu...

Azam tahun baru .. erkk...simpan dulu..cerita nanti.. hehe..