Friday, 7 August 2015

Berangan nak bukak Playschool

Bismillah..

Tadi masa cik yani dok ngemas rumah tiba-tiba masuk satu roh eksaited..Hahahaaa...ayat..kusss semangatt!! Sebenarnya tetiba cik yani terasa macam nak buat semula home schooling macam cik yani pernah buat untuk Iman dulu. Tapi kali ni nak buat untuk Idham dan Irsyad. Cuma.. Kalini cik yani berangan nak buat dalam skala yang lebih besar, iaitu nak buat versi komersial. Wahh...berangan!!!

Baiklah...cik yani nak cuba buat "paper work" untuk Playschool cik yani..

Segmen Target :
  • Kanak-kanak berusia 2 tahun hingga 4 tahun ( terhad kepada 10 orang satu sesi)
Tujuan : 
  • Merangsang skill motor kanak-kanak 
  • Mempersiapkan kanak-kanak sebelum ke sekolah sebenar
  • Merangsang kemahiran bersosial seperti bekerja dalam kumpulan, kepimpinan dan sebagainya
Tempat : 
  • Rumah kediaman sebab berbentuk home-school
Masa :
  • 2 jam sehari  (9am - 11 am)
  • Isnin - Jumaat
Keperluan :
  • kerusi / meja kanak-kanak
  • alatulis termasuk pensil warna, cat air dan sebagainya
  • Permainan seperti blok, puzzle, bebola dan sebagainya
  • Bahan-bahan di rumah untuk diolah sebagai permainan
  • Peralatan berkebun
  • Kolam renang kanak-kanak
Sillibus :
  • Jadual akan di buat mengikut hari seperti  :
    • Isnin : Mewarna/ Melukis
    • Selasa : Baking
    • Rabu : Main air
    • Khamis : Berkebun
    • Jumaat : Membina (contoh : buat rumah kotak)
  • Pelajaran yang diajar semua "playing based" 
  • Akan di perhalusi mengikut keperluan semasa pelajar
Yuran :
  • Masih dalam perbincangan tapi mesti harga "mampu milik" supaya "now everyone can go playschool"

Haaaa.... amacam? dasat tak angan-angan cik yani? Arghhh...cik yani tak kira! Cik yani nak gak jadikan angan-angan cik yani ni satu kenyataan!!! Teruja mak nyaahhhhh!!!!

Tapi...agak-agak ada tak yang nak enroll kan anak kat cik yani?? hahahahaaa....Takpe..kalau tak de, cik yani akan buat untuk Idham dan Irsyad. Cik yani target bulan 9 ni nak start dah.. Kalau ada yang terasa nak join cepat contact cik yani yeaa!!! Sebab memang untuk permulaan ni cik yani tak nak ambil lebih dari 10 orang setudent.

Mudah-mudahan angan-angan kan jadik kenyataannnnnnn. Ameeennnnnn :)


1 comment:

  1. Sgt bagus. Study byk. Cikno pon sdg fikir yg sama

    ReplyDelete