Friday, 3 July 2015

Anxiety Attack

Bismillah..

Tahun lalu sewaktu kami bercuti di Kelantan,jari  anak sulung cik yani, Iman, luka terkena pisau sewaktu hendak potong epal. Lepas 3 jam darah tak berhenti cik yani bawa Iman pergi klinik. Doktor cuba balut ketat-ketat jari tu lepas dressing.Kata doktor esok kalau darah still tak berhenti mungkin jarinya perlu dijahit.

Esoknya darah masih tak berhenti maka terpaksalaa jari itu dijahit.Iyaaaa....disini lah bermulanya kisah cik yani. Huhuhuuuu...

 Cik yani ni dah la takut darah, takut jarum, takut doktor...kena lak tengok anak sendiri kena jahit depan mata..Haishhhh...memang mendebarkan.Takut tauuu...Udahnya Iman ok jee..tak de apa-apa..Cik yani yang menggelabah. Berdebar tak berenti-renti. Dari situla mulanya cik  yani selalu sakit dada, sesak nafas.Rasa macam senang takut dan paranoid semacam.. (Ehh...betul ke semua ekspressi ni??) Huhuhuuu....

Tak lama kemudian cik yani terlibat pulak dengan kemalangan kecil sewaktu memandu. Bertambah-tambah dada ni berdebar. Macam nampak semua benda kecik je...macam nak lemas jee... Tak selesa betul.

Lalu cik wan bawak laa cik yani pergi klinik. Kata dokter kat klinik.. cik yani kena "anxiety attack" . Jantung asyik nak bedebar laju je. Tekanan darah pon mula naik.Maka dokter pon bagi cik yani ubat tidor.Di suruhnya rehat dan tidor. Haishh...tak best langsung ubat!!

Cik wan memang tak suka laa kalau cik  yani ambik ubat tidor ni.Lalu dia bawak cik yani pergi jumpa doktor homoepathy kami. Sama jee..dokter ni kata cuma anxiety attack (jujurnya, cik  yani dah bayangkan: habislaaaa...aku kena HEART ATTACK!! hahahaaa) .Perlu berehat, perlu lebih bertenang.Lalu dia bagi cik yani ubat homoepathy..tak de dadah dan bukan ubat tidor!

Alhamdulillah...pulih dari attack tu :)

Taaapiiii....last week kawan baik cik wan  bawak dia pergi urut sebab dia selalu sakit pinggang ke bawah.. Tukang urut tu cakap.. nasib baiklah cik wan ni datang on time..dah nyaris nak kena stroke separuh badan dah..banyak gila urat dia yang dah blok. Huhuhuuuu.....

Walaauupooonnn pada waktu cikwan cerita tuh diri ini kelihatan begitu cool..siap boleh gurau-gurau lagik..namunn...dalam hati ini...nak pocah dado ni haaa!!! Takutt pon ada.. Yea laa...kalau apa-apa jadik kat cik wan, apa jadik kat cik yani dan anak2? huhuhuuuuu...

Dah nak seminggu dada ni bedebar..sejuk perut,,,sejuk kaki...Zahirnya cik yani nampak cool...nampak jee tauuu...

Tadik lak  pulak jiran kami kena pecah rumah.Aduihhh...makin paranoid leee hamba ni T_T

Gamak gayanya nak kena pergi ambik ubat homopathy lagik laa ni..Nasib baik ada  NW Formula..Boleh laa cik yani minum NW ni..

Haishh...apo yang den merepek ni? Hahahaaa...kiranya meng update blog ni konon-konon terapi cik yani la ni ..Manalaa tau kot-kot kurang rasa sakit dado ni haaa.Orang lain dah tidor dah.

Terima kasih ehh..kerana sudi baca kemerepekkan cik yani di jam 3 pagi ni :)

ni pon terapi cik yani gak ni..


Wednesday, 1 July 2015

Mengimbas kenangan :)

Bismillah

Lama tak update blog ni.Dah naik berabok..Huhuhuuu. Malam ni cik yani macam takut nak tidor. Asbab nya.. jengjengjengggg.... Dah 4 malam cik yani terbabas, tak bangun sahur. Asal sedar jek tengah azan subuh.Kesian anak-anak.Huhuhuuu.... Udahnya malam ni mama cik yani angkut anak dara cik yani yang dua orang tu tidor rumah dia supaya tak terbabas sahur.Hehehe..( thank you ma)

Dari pukul 12 malam tadi sampai sekarang (2 pagi) cik yani mengerjakan rumah,sapu lantai, mop lantai,kemas dapor, goreng nasi,jemur kain. Dah buat macam-macam tapi rasa macam lambat jek masa berjalan. Adesss... So ambik laptop..jom cerita!!

Semalam one of rakan sekerja (aunty india) tanya " Siti, kawin dengan wan sebab cinta ka?" Jujur je mulut ni jawab " Tak adalahh aunty..dulu saya mana ada suka sama dia..tapi bila jumpa mak dia,dia terus suruh pinang saya,kemudian dia tackle semua family saya, saya pon kawin jee laa" hahahaa.... Buruk jek kisah cinta kan..alahhh..korang boleh baca kat entry masa anniversary ke 10 kami (sorry yea..cik yani tak pandai nk bagi link..carik sendiri kat tajuk sebelah ni haa)

Suka ke tak suka kee...dah nak masuk 12 tahun kawin,anak pon dah 6 orang..Kalau tak dibendung mau beranak lagi tahun ni..Jadik hadap jek laaa wajah "teman tapi mesra" cik yani tu. ;)

12 tahun bukanlah satu tempoh yang lama tapi juga bukan satu tempoh yang sekejap kan.Banyak yang dah kami lalui bersama..nak catit sikit buat kenangan anak cucu:
*lambat beranak- sedih wooo...member lain yang kawin kendian semua dah bunting siap ada yang bunting pelamin,cik yani lak kawin dua bulan,ngandung,gugur..lepastu tak ngandung sampai dua tahun :(
*anak angkat-ni paling best dalam hidup..rasa macam Allah dah bagi semua benda dalam hidup :)
*anak ramai-fuhhh...macam2 orang perli weiii..."takde kerja lain ke..beranak jee" tu perlian paling fofulerr... hehehee...tapi lumayan beb!!
*hidup susah- huhuuu...sampai pernah umah tak de beras..pergi umah mak buat2 tak sempat nak pergi kedai,pinjam beras sikit..padahal takde duit nak beli beras.Inas pernah minum susu sejat la sebab tak mampu nak belikan dia susu.Susu badan lak dah jadik hak milik Idham T_T
*meniaga- jangan cerita laa...apa yang cik yani tak jual kat FB tu..sampai ada member pernah komen " kau ni mak bapak je kau belum jual lagik " .. Hahahaa...tak kecik hati pon..dah cik yani belajar tak tinggi..Nak terus keje kat bank kang makan riba pulak walaupon gajinya lumayan..Kenalah meniaga..
Cik wan pon sama..dari driving school ke kilang soya ke kilang ayam sampaiiii laaa ni pemilik agency insurans.. Alhamdulillah dah ada 3 cawangan dah pon..

Banyak lagik laa pahit manis kalau nak cerita.Mau muntah orang baca.Dan cik yani yakin akan ada banyak lagi cerita pada masa akan datang..Pokok pangkal nya sebagai isteri, cik yani sentiasa menyokong apa jua yang cik wan buat asalkan tidak membelakangkan agama.

Untuk sentiasa berada dibelakang cik wan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Al maklum kami berdua mempunyai kadar adrenalin yang agak sama lajunya.Maka selalu saja kami bertengkar. Tapi dah tua-tua ni (dia la tua,cik yani muda lagik ) dah malas nak bertengkar. Bila kami mula panas, suasana akan mula jadi senyap..sorang pandang kanan,sorang pandang kiri.Dah tak ada lagi "perbahasan". Cuma tabiat cik wan yang satu ni memang dia susah nak hakis.. bila dia marah orang,staff ke customers ke cik yani laa orang pertama yang akan menjadi mangsa kemarahan dia tu..huhuhuuu...sedih kannnn..Tapi sekarang dah pandai mintak maaf...Lepas dia marah tiba-tiba dia macam terhantuk kepala di dinding dan tersedar..."ooo...marah salah orang" lalu dia meminta maaf.

Nampak...tak mudah kan?Tapi kalau kita mau boleh ajeee... Cik yani pon yakin tak mudah juga cik wan nak berada disisi cik yani yang selalu mood swing ni kan..Tapi nak buat macam mana... .susah ke senang kee...muka ni jugak yang dia kena tatap siang malam kan...jadik kena la dia telan apa je perangai cik  yani kan..

Korang pernah dengar tak.. "Di sebalik kejayaan seorang lelaki ada wanita hebat di belakangnya?" Pernah kan?? Baiklah...ini sangat betul!! Di sebalik apa yang ada pada cik wan sekarang sebenarnya adalah hasil doa ibunya..mak mertua cik yani juga doa ibu cik  yani, mak mertua cik wan. Kalau kedua-dua ibu ini tidak redha dan tidak berdoa..siapa laah cik wan sekarang. Kerana itu cik yani sering ingatkan cik wan untuk minta redha ibunya...

Maka adik-adik sekalian..baik yang sudah berumah tangga mahupon yang bakal berumahtangga... Siapa pon pasangan korang..apa je pekerjaan dia,apa sahaja perangai dia korang kena terima dengan hati yang terbuka.Support each other..Trust pasangan korang..Trust tu bukan setakat trust kejujuran dia tak curang gitu..tapi trust dengan potensi dia..

Yang paling penting....Selalu mohon doa dari ibubapa masing-masing.Walaupon korang dah jadik mak bapak tapi doa dari mak bapak korang lebih mustajab buat korang.


Adesss...panjang lak merapik ni.. Tapi kalau nak cerita memang panjang lagik...Simpan sikit la untuk masa depan...


Tata

Raya pertama sebagai suami-isteri (tahun ni raya ke 12 dah uiii)