Monday, 23 December 2013

Sudah 10 tahun

Bismillah

Alhamdulillah..Segala puji bagi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...
Jumaat lepas bersamaan dengan 20 Disember 2013 genaplah usia perkahwinan cik yani dan cik wan 10 tahun!! Serius... macam tak percaya.. :)

Alkisah...13 tahun dulu kami satu tempat kerja.First impression cik yani kat cik wan cenggini : "adusss...poyo la mamat ni..semua tak tau..kata budak engineering tapi takkan pakai caliper pon tak tau kottt...aku budak animation je ni pon reti guna segala gauges nih" ... hahahaa... bajet pandai je masa tu..Rupa-rupanya dia sensaja buat-buat tak pandai..nak test power cik yani yang bajet-bajet pandai tu.. Kalau ingat memang kelakar..

Tak payah rewind banyak-banyak ehh...terus jek buat rumusan.Cik wan sebenarnya seorang kawan yang perihatin dan baik (walaupon selalu menunjukkan ke-poyo-annya).Bekerja bersama dengan cik wan sebenarnya menyeronokkan sebab dia ni pandai handle stress..tak macam cik yani yang tau nya nak melenting jee.. >.<

Part paling best dalam ingatan cik yani sepanjang bekerja dengan cik wan dia ni sangatla gentleman. Walaupon cik yani bukan steady girlfriend dia masa tu tapi dia memang protect cik yani kat tempat kerja kaw-kaw.Maklumlah kat tempat kerja kami banyak warga asing.Department kami pulak banyak lelaki dan working area kami memang ramai lelaki.Dia pernah la nak bertumbuk dengan seorang mamat driver forklift ni sebab mamat ni cuba mengancam keselamatan cik yani (oohhh my herooo... mbahahahaha).

Ok.Masa ni belum fall in love lagik.Dan satu hari keluarga cik yani buat kenduri.Cik wan dan seorang lagi kawan pejabat kami (abg herwan namanya) memang sungguh-sungguh la tolong keluarga cik yani masa kerja kenduri tu.Sampai pakcik cik yani ter-spot la dia.Hehehe... masa ni dah mula kena usik tapi wa steady beb!!

Satu hari dia ajak cik yani dan kawan-kawan lain datang rumah kakak dia sebab mak dia datang. Masa dia kenalkan kat mak dia sempatla dia cakap cenggini "Ma.. ni siti..nanti ma pergi rumah dia pinang dia ye" ...hahahaha...terkedu cik yani kauuuu....Tak lama lepas tu dia pulak pergi jumpa mak cik yani cakap nak kawin dengan cik yani.Memang kelakar kalau ingat...Kena interview..apesal nak kawin cepat-cepat dan sebagainya (orang tua mesti dah syak pelik-pelik punya..padahal dia dah istikharah banyak kali dan memang dia nak kawin dengan cik yani tahun tu jugak..hehehee)..

Bila dah approve..bagai nak rak kerja kumpul duit.Siang kerja,malam jual burger.Tak sempat dating.Jumpa mak bulan 6,bertunang bulan 8 nikah bulan 12 tahun 2003...Masa tu cik yani ni macam ye ke tak aku niii...bukan cinta hati ni..tapi cik yani ingat busu cik yani pesan.. "kalau kau nak kawan dengan lelaki tengok solat dia.Kalau dia lelaki yang jaga solat insya Allah dia lelaki yang baik". Cik yani pon hentam sajalaa sebab sepanjang sepejabat dengan dia cik yani perhatikan cik wan memang seorang lelaki yang jaga solat. :)

Alhamdulillah...10 tahun..bukan satu tempoh yang pendek..orang kata 5 tahun pertama tuh tempoh perkenalan kan..kemudian barulah tempoh memahami dan sebagainya.Serius...10 tahun ni macam-macam dugaan dah kami tempuh bersama.Dan Allah jadikan kami makin lama makin serasi buat masa ni..Merajuk,bergaduh,bermanja dah macam asam garam.

Cuma satu benda penting yang cik yani perasan dalam rumahtangga kami..
"9 tahun 11 bulan yang lalu cik yani tak habis-habis bertanyakan apa yang cik wan dah bagi pada cik yani dan ini membuatkan cik yani sentiasa tak puas hati dan tak bersyukur tapi sejak sebulan yang lalu cik yani tukar soalan itu kepada apa yang cik yani dah bagi kat cik wan dan ini juga membuat kan cik yani tak puas..tapi tak puas serve cik wan sebagai isteri solehah dan bersyukur dengan segala yang Allah kurniakan.Rupa-rupanya betul..ada istilah melengkapi"

Insya Allah lepas ni cik yani akan terus belajar untuk jadi isteri solehah dan yang penting cik yani kena istiqamah memaafkan cik wan setiap hari supaya hati cik yani ni tenang dan lebih bersyukur. Moga hubungan kami kekal ke akhir nya... :)

10 tahun...masa untuk refresh cinta supaya next year rasa macam baru setahun kawin :)

4 comments:

  1. haha...cikno ingat la sume mse wan dtg rewang tu...da syak sgt..ingat x kitee selalu chat kt ym? Cikno doakn korang istiqomah. Suka phrase hujung tu...blh cikno praktiskn juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mbhahahahaa...malu iiiii... hehehehe...tq cikno :)

      Delete
  2. Alhamdulillah & tahniah kak..dh masuk 10 tahun..bukan satu perjalanan yang pendek tu..Semoga akak & abg sentiasa dilimpahi kebahagian dan barakah..aminn..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mar... lama tak nampak...akak doa yg sama buat mar juga :)

      Delete