Thursday, 8 March 2012

sekadar cerita

Hujan yg lebat selama 2 hari ni buatkan hati cik yani bagaikab dalam blues... Macam2 terbayang kat dalam kotak pikiran ni.Anak2,suami,mama,adik2, pakcik makcik,sepupu2,anak2 sedare dan...nenek... Serius...cik yani rindu.Ever since nenek pergi cik yani dok ikat kuat2 rasa rindu ni...tak pernah la cik yani nak luah kan rindu nih kat sesapa termasuk en fb sebab cik yani takut...takut rindu ini menghilangkan kewarasan cik yani.Tapi ptg ni...cik wan bawak cik yani dan anak2 keluar.Tiba2...dalam hujan2 renyai tuh hati cik yani bagai disentap...Allah...rindunya cik yani pada nenek.Tetiba je air mata keluar laju...tak boleh di tahan2.Nasib baik anak2 tengah kecok kat belakang tu..tak lah perasan cik yani tengah menangis.Dah la...cik yani tak nak menghuraikan perasaan cik yani dengan lebih lanjut sebab biarlah rasa itu menjadi rahsia peribadi cik yani...sesungguhnya nenek adalah permaisuri hidup cik yani.Jadi utk menceritakannya tak boleh sambil lewa...Macam cik yani cakap...one fine day... Tunggu ok.. ? :)

Malam ni cik yani nak karang sebuah cerita dongeng...Cik yani tak ada idea pon sebenarnya.Sekadar nak test power boleh lagik ke cik yani mengarang secara spontan (dulu2 cik yani suka mengarang kisah dan karangan itu selalunya spontan)???Ok kita cuba ek... (baca bismillah dulu)

Ibu ralit melihat Aiman.Aiman pula ralit membelek 'lady-bird' yang sedang bersemayam di atas daun bunga raya.Tadi Aiman sedang membelek pokok2 bunga ibu.Ibu ajar Aiman tentang warna.Tiba-tiba Aiman ternampak lady-bird itu Aiman terus taknak sambung belajar pasal warna2 pokok ibu.Dia lebih tertarik dengan lady-bird itu.
Deheman ayah di muka pintu itu membuatkan Aiman dan ibu terkejut dari lamunan lady-bird mereka.Ibu senyum.Ayah diam.Aiman pandang ayah.Ayah pandang Aiman tapi macam kosong je pandangan ayah.Aiman baru berusia 2 tahun memang tak reti nak tafsirkan pandangan ayah.Ibu pergi dapatkan Aiman dan dukung Aiman masuk rumah.Ayah pandang ibu dan Aiman berlalu macam tak ada perasaan.Ayah duduk di kerusi kayu di halaman rumah.Kepala ayah menerawang.Ayah cuba berfikir dengan lebih kuat lagi.Berdenyut2 kepala ayah.Ayah picit2 kepala yang makin sakit.Makin ayah fikir makin sakit.Ibu keluar dapatkan ayah setelah menghantar Aiman pada nek tijah untuk dimandikan.Nek tijah pembantu rumah mak ibu yang dah berkhidmat dengan keluarga ibu sejak ibu kecil lagi.Dan apabila ibu dan ayah berkahwin mak ibu minta nek tijah membantu ibu sebab mak ibu tahu ibu agak manja orgnya.
"Ayah ok?" Ibu mulakan perbualan.Ayah masam mencuka.Kepalanya masih berdenyut2 berfikir.Ibu cuba tolong picit kepala ayah tapi ayah tepis.Ibu tak putus asa.Ibu tetap bersabar.Ibu ingat pesan mak...sabar itu manis...
Ayah bangun dan berjalan masuk ke dalam rumah.Ibu membontoti ayah.Ayah lihat sekeliling rumah.Wajah ayah masih masam.
Nek tijah sedang pakaikan Aiman baju.Tiba-tiba ayah berada di hadapan mereka.Aiman senyum pada ayah.Aiman pergi dapatkan ayah tapi ayah tepis.Aiman terkebil2 tak faham kenapa ayah tepis Aiman.ibu yg berada di belakang ayah terus pujuk Aiman.Ibu dukung Aiman sambil ikut belakang ayah.Ayah memandang mereka dengan pandangan yang kosong.Ibu sabar...tetap ikut belakang ayah.
"Saya tak boleh ingat apa2...saya tak tahu siapa awak dan siapa anak ini"Dah 3 hari ayah ulang ayat ini.Ibu senyum setiap kali ayah ungkapkan ayat ini...
"Ayah, ini Aisyah isteri ayah..ayah panggil Aisyah,ibu.Dan ini anak kita Aiman.Bulan lepas Aiman genap 2 tahun"Itu jawapan ibu setiap kali ayah cakap macam tu.Aiman yang tak faham apa2 kadang2 ulang kata2 ibu.Aiman bijak.Dia pintar bila berkata2.Dan hasil didikan ayah sebelum ini Aiman dah pon mula menghafal surah2 lazim.
Hati ibu bergetar.Masih bersabar.Ibu memaksimumkan tahap kesabarannya ke infiniti.Biarlah sabarnya tak ada had.Selagi ibu mampu ibu akan bersabar sebab bukan kehendak ayah nak jadi begitu.
Semalam ayah pukul Aiman sebab Aiman baca surah2 yg ayah pernah ajarkan padanya depan ayah.Ayah kata aiman bising.Kepala ayah sakit.Aiman menangis dipukul ayah.Ibu pujuk Aiman.ibu sabar layan kerenah ayah dan Aiman.Malam tadi ayah menangis2 bagaii dipukul bila diajak makan.Kelaku ayah mengalahkan Aiman.Ibu tetap sabar layan kerenah ayah.Sudahnya bila ayah dan Aiman selesai makan disuap oleh ibu,ibu keletihan dan tertidur tanpa makan.
2 bulan lepas ayah ke Singapura atas urusan pekerjaan.Dalam perjalanan pulang ayah ditimpa kemalangan yang dasyat.3 rakan sekerja ayah terkorban dan cuma ayah yang terselamat.sebulan ayah koma.Doktor cakap ayah dah tak ada harapan.Ibu menangis setiap kali melawat ayah di hospital.Ibu macam orang hilang akal bila melihat ayah.Akhirnya mak ajar ibu bersabar.Mak kata..sabar itu manis..itu yang ibu pegang sampai sekarang.
Kata doktor kepala ayah mengalami kecederaan yang teruk.Ibu tak faham bahasa2 perubatan tapi yang ibu faham doktor kata samaada ayah akan terus koma sampai bila2 atau ayah akan sedar tapi hilang ingatan atau ayah akan sedar tapi macam tak sedar.Minggu lepas ayah sedar dari koma.Ibu buat solat sunat syukur di hospital.Ayah kelihatan normal tapi ayah tak mahu cakap dengan sesiapa pon.Ibu sedih tapi ibu ingat pesan mak...sabar itu manis.Jadi ibu tak jadi nak nagis..
3 hari lepas doktor membenarkan ayah pulang.Supaya ayah dapat sentiasa bersama keluarga dan mungkin ingatannya boleh pulih.
Tapi semenjak balik perangai ayah memang menguji kesabaran ibu.Ayah lebih manja dan susah dikwal berbanding Aiman.Setiap malam ibu buat solat hajat dan solat taubat.
Ibu terus bersabar menjaga ayah dan mendidik Aiman.Nasib baik ada nek tijah...
2 tahun ibu bersabar.Ibu kerja kuat untuk menanggung keluarga.Ayah pula sering termenung dan menjerit2 bila kepalanya sakit sewaktu cuba mengembalikan ingatannya.Ibu tak pernah lupa bawa ayah jumpa doktor 2 minggu sekali.Kesian Aiman.Kadang2 Aiman yg kena mengalah dengan ayah.
Sebagai manusia biasa kadang ibu mengeluh tapi cepat2 ibu ingat pesan mak...sabar itu manis.
Suatu hari ibu bawa ayah dan Aiman berjalan2 di taman.Sengaja ibu tak bawa nek tijah supaya ibu dan Aiman boleh berbual mesra dengan ayah.Ayah kelihatan tenang.Ayah mula respon kepada situasi dengan baik.Ayah tak masam2 dan ayah lebih tenang menjawab soalan Aiman.Aiman berasa seronok.Berkali2 Aiman memanggil ayah dan ayah tersenyum.
Esok paginya,ibu bersiap2 hendak ke tempat kerja.Aiman belum bangun tidur pon lagi.Tiba2 ayah datang kepada ibu..."Aisyah...erk...ibu...??Ayah rasa ayah dah mula ingat sikit2 tentang kita..Ayah mimpi Ayah mengaji dengan Aiman dari Aiman dalam perut ibu hingga Aiman baru mula pandai bercakap" Ibu terkedu...panjangnya ayat ayah.Ayah dah ok ke??
Airmata ibu tiba2 merembes laju kat pipi ibu.Ayah datang lap airmata tersebut.Ibu pegang tangan ayah...ibu cium tangan ayah...ayah cium dah ibu...Cepat2 ibu naik ke bilik semula.berwuduk dan buat solat sunat syukur.Ibu gembira dan kongsi gembira itu dengan Allah dulu.Kemudian ibu berlari ke bilik Aiman dan kejut Aiman.Ibu bawa Aiman pergi berjumpa ayah.Ayah senyum pada Aiman.Ayah dokong Aiman setelah sekian lama ayah menolak Aiman.Aiman bagaikan faham situasi tersebut terus peluk ayah kuat2 dan cium pipi ayah berkali2.Aiman rindukan ayah
Ibu percaya...sabar itu manis... terima kasih Allah...

Amacam?ok tak cerpen cik yani??Ada idea tak nak bagik tajuk hapa yeaaa??? Hehehee...dah pukul 3.30 pagi...cik yani tidor dulu...selamat mebaaca... :)
 

No comments:

Post a Comment